Secretul cladirilor din China: de ce au o gaura in mijlocul lor?
În Hong Kong, arhitecții trebuie să țină cont de principiile Feng shui atunci când fac planul unei clădiri. Forma și amplasarea ei sunt extrem de importante pentru că de ele depind prosperitatea și armonia în societate.
Bănuiesc că nu ești străin de semnificațiile acestui Feng shui. Cele două cuvinte pronunțate de noi, europenii, înseamnă vânt și apă și, în termeni generali, se referă la un set de reguli antice cu privire la forma și amplasarea obiectelor și a clădirilor.
În funcție de cum sunt imaginate și așezate, oamenii pot avea noroc sau ghinion, pot prospera sau pot ajunge la sapă de lemn. Este vorba de niște superstiții, ca să rezum cât mai superficial conceptul extrem de complex și de fascinant al Feng shui.
În timp ce pe la noi, românii, superstițiile sunt bune ca subiecte de filme ieftine și plictisitoare, la chinezi, superstițiile dau naștere unor lucruri cu adevărat grandioase, dar și dubioase.
În Hong Kong, încă se ține cont de legile Feng shui când vine vorba de arhitectura orașului, iar aceste reguli au modelat, de-a lungul timpului, tot ceea ce poți vedea azi în imagini și în realitate.
Feng shui sau despre cum modelează niște superstiții arhitectura unui oraș
Un prim exemplu ar fi clădirea HSBC, construită de o companie britanică după o îndelungată consultare cu cei mai mari maeștri Feng shui.
HSBC este construcția modernă care respectă poate cel mai bine principiile antice ale norocului și ghinionului. Scărie rulante din atrium sunt plasate într-un anumit unghi la intrare, ca să împiedice spiritele rele pătrundă în clădire. În plus, doi lei mari din bronz păzesc intrarea, ca simbol al bogăției și al prosperității.
Lucrurile s-au complicat în momentul în care lângă HSBC a fost construit sediul Băncii Chinei din Hong Kong, un turn „tăios” vederii care ar fi stricat Feng shui-ul HSBC-ului. În consecință, pe clădirea britanică au fost adăugate două structuri în formă de tun, ca să „reflecte” energia negativă emanată de bancă.
Ce pot spune…băncile sunt de rău augur pretutindeni, mai ales în societățile arhaice. Noroc că superstițiile sunt maleabile și se găsesc mereu soluții de combatere a „răului”.
Sediul Băncii Chinei din Hong Kong este un simbol al expresionismului, dar localnicii tradiționaliștii îl văd ca pe o nucă-n perete. Designul postmodern și forma aceea de prismă cu triunghiuri nu e bine văzută de maeștrii Feng shui.
În timpul construcției acestui turn, o serie de evenimente publice neplăcute au fost puse pe seama acestei clădiri de rău augur, cum ar fi moartea subită a fostului guvernator al Hong Kong-ului, chiar în propria casă, situată în apropiere de bancă.
Ca să fie restabilite stabilitatea și armonia, au fost plantați mai mulți copaci în jur, pentru a purifica împrejurimile și pentru a „cultiva” energia pozitivă.
Lucru cert: Mao nu era deloc Feng shui
Or fi cei din Hong Kong prea stresați de astfel de idei? Posibil, dar chiar rezultă lucruri pozitive din practica Feng shui. e suficient să te uiți de departe la acest oraș magnific și ai să înțelegi.
Evident, nici la chinezi n-a existat un tradiționalism continuu. Să nu uităm de Revoluția Culturală (1966 – 1976) a lui Mao Zedong, care a fost mai degrabă o exterminarea acestor practici. Nici nu-i de mirare, având în vedere latura pur atee a comunismului chinez. Revoluția lui Mao n-a fost altceva decât o rescriere a manifestărilor culturale care existau în regiunile atât de vaste ale Chinei de mii de ani.
În mod curios, cât timp Hong Kong s-a aflat sub administrarea Marii Britanii, practica feng shui a fost revitalizată și păstrată într-o oarecare măsură, dar nu ca în vremurile de odinioară. Să nu atribuim Occidentului mai multe merite decât a avut vreodată vizavi de culturile Extremului Orient.
Mai multe detalii poți vedea în clipul de mai sus.